Διερεύνηση της συνείδησης κατανοώντας τα εγκεφαλικά κύματα

Brain-Waves-1

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οντότητα που βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση, στέλνει ηλεκτρικά σήματα, επικοινωνεί, δημιουργεί νέες νευρικές συνδέσεις και ούτω καθεξής. Αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα που παράγεται από τον εγκέφαλο, είναι επίσης γνωστή ως εγκεφαλικά κύματα που αντανακλούν την κατάσταση του νου μας. Η πραγματικότητα δεν βασίζεται σε εξωτερικές επιρροές, αλλά είναι μια εσωτερική διαδικασία που βασίζεται στις σκέψεις μας, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματα. Αν εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για αυτές τις συχνότητες των εγκεφαλικών κυμάτων, μπορούμε να ελέγξουμε την πραγματικότητά μας.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικών ειδών εγκεφαλικά κύματα – Βήτα, Άλφα, Θήτα, Δέλτα και Γάμμα.

Είναι εντελώς φυσικό και βιολογικό φαινόμενο σε κάθε ανθρώπινο ον να βιώσουν αυτές τις διαφορετικές καταστάσεις σε διάφορες στιγμές της κάθε  ημέρας, και πάντοτε μία κατάσταση κυριαρχεί.

Γνωρίζατε ότι κάθε εγκεφαλικό κύμα έχει το δικό του σύνολο χαρακτηριστικών και αντιπροσωπεύει μια μοναδική κατάσταση της συνείδησης; Κάθε κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων που μετράται σε κύκλους ανά δευτερόλεπτο (Hz).

Κάθε τύπος εγκεφαλικών κυμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική μας ανάπτυξη κατά την παιδική μας ηλικία. Και σήμερα, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ζωτικότητας μας ως ενήλικες. Ας ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες καταστάσεις των εγκεφαλικών κυμάτων με τα συναφή οφέλη και εμπειρίες.

Βήτα (12 έως 30 Hz)

τα Βήτα είναι τα εγκεφαλικά κύματα της κανονικής αφύπνιση της συνείδησης μας. Σχετίζεται με μια κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, τη λογική σκέψη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τη συγκέντρωση, και όταν το μυαλό έχει εμπλακεί ενεργά σε διανοητικές δραστηριότητες. Όπως ένα άτομο σε ενεργή συνομιλία, συμμετέχοντας σε κάποιο αθλήματα ή όταν κάνει μια παρουσίαση τότε είναι σε κατάσταση Βήτα. Αλλά τα υψηλότερα επίπεδα Βήτα μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε στρες, άγχος και ανησυχία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους σε κατάσταση βήτα, δεν είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες στο σημερινό κόσμο. Ταυτόχρονα η Βήτα απαιτείται για την αποτελεσματική λειτουργία στην καθημερινή ζωή.

Brain-Waves-2

Αλφα – (8 έως 12 Hz)

Τα εγκεφαλικά κύματα άλφα είναι πιο αργά στην συχνότητα σε σύγκριση με τα Βήτα, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε μια ιδιαίτερα χαλαρή κατάσταση της συνείδησης. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό πρότυπο εγκεφαλικών κυμάτων σε άτομα που είναι φυσικά χαλαρά και δημιουργικά. Όπως όταν ονειρεύεστε, ή ακόμα και όταν κάποιος κλείσει τα μάτια του για να διαλογιστεί, η συχνότητα αυτή ενισχύει τη φαντασία σας, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα, μειώνει το στρες, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε στη μάθηση και την απόδοση.

Ο διαλογισμός οδηγεί σε αύξηση των κυμάτων άλφα, ως εκ τούτου πολλές τεχνικές διαλογισμού και ενεργειακής θεραπευτικής χρησιμοποιούν τα κύματα άλφα για χαλάρωση και θεραπεία. Τα παιδιά τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικών κυμάτων άλφα από ό, τι οι ενήλικες.

Τα εγκεφαλικά κύματα άλφα θεωρούνται τα πιο υγιή εγκεφαλικά κύματα και το εύρος 10 Hz έχει γίνει ευρέως αποδεκτό ως η «ασφαλέστερη» συχνότητα εγκεφαλικών κυμάτων για την εκπαίδευση.

Ακούστε Μουσική άλφα εγκεφαλικών κυμάτων –

Θήτα – (4 έως 7 Hz)

Τα Θήτα εγκεφαλικά κύματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της βαθιάς χαλάρωσης και διαλογισμού, ελαφρύ ύπνου ή διαυγή όνειρα, συμπεριλαμβανομένης της ονειρική κατάστασης REM. Είναι το βασίλειο του υποσυνειδήτου σας, όπου το μυαλό είναι ικανό για βαθιά γνώση, προηγμένη διαίσθηση, θεραπεία, και την κοσμική ένωση – στην κατάσταση Θήτα λέγεται ότι το μυαλό μας μπορεί να συνδεθεί με το σύμπαν και την ουσία της ζωής.

Μπορείτε επίσης να ζήσετε έντονες απεικονίσεις, μεγάλη έμπνευση και βαθιά δημιουργικότητα. Όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα του εγκεφάλου τόσο πιο γρήγορη είναι  η μάθηση. Ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορούν να προκαλέσουν μια τέτοια κατάσταση στο μυαλό, όπου αυτό αρχίζει να παράγει κύματα θήτα. Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν παραφυσικές, ή  ψυχικές εμπειρίες όταν ο εγκέφαλός τους είναι γεμάτος από εγκεφαλικά κύματα θήτα.

Στα περισσότερα παιδιά και έφηβους τα κυρίαρχα πρότυπα εγκεφαλικών κυμάτων είναι θήτα.

Ακούστε μουσική για Διαλογισμό με θήτα –

Δέλτα – (0,5 έως 4 Hz)

Τα κύματα Δέλτα είναι η πιο αργή συχνότητα, αλλά σε πλάτος είναι η υψηλότερη. Παρατηρήθηκε σε βαθύ, χωρίς όνειρα ύπνο, η συχνότητα αυτή είναι η πύλη προς την καθολικό μυαλό και το συλλογικό ασυνείδητο, όπου οι πληροφορίες που λαμβάνονται κατά τα άλλα είναι διαθέσιμες σε συνειδητό επίπεδο.

Τα εγκεφαλικά κύματα Δέλτα έχουν συνδεθεί από καιρό με την επούλωση, επειδή ο βαθύς ύπνος είναι απαραίτητος για την αναγέννηση και την αυτο-ίαση των μηχανισμών του σώματός σας! Τα κύματα Δέλτα στο διαλογισμό προκαλούνται από έμπειρους επαγγελματίες ώστε να έχουν πρόσβαση στο ασυνείδητο νου και να βοηθήσουν τον ασθενή. Είναι κυρίαρχα εγκεφαλικά κύματα στα βρέφη (από τη γέννηση έως 24 μήνες) και στους ενήλικες σε βαθύ ύπνο.

Γάμμα (25 έως 100 Hz)

Τα εγκεφαλικά κύματα γάμμα είναι η ταχύτερη δυνατή συχνότητα με την οποία μπορεί να λειτουργήσει ένας εγκέφαλος, είναι η κατάσταση όπου ένα άτομο μπορεί να βιώσει εκρήξεις διορατικότητας ή υψηλού επιπέδου επεξεργασία πληροφοριών. Με πειράματα που κάνανε στο Θιβέτ βουδιστές μοναχοί έχουν δείξει έναν συσχετισμό μεταξύ υπερβατικής νοητικής κατάστασης και γάμμα κυμάτων. Όταν οι μοναχοί κλήθηκαν να δημιουργήσουν αισθήματα συμπόνιας, η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους πήγε σε συχνότητα γάμμα σε έναν ρυθμικό, με συνεκτικό τρόπο. Είναι η κατάσταση που νοιώθετε ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα.

Αλλοίωση των εγκεφαλικών κυμάτων

Όλοι μας έχουμε εμπειρίες αυτών των συχνοτήτων εγκεφαλικών κυμάτων σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, που μας μεταφέρουν σε διαφορετικά επίπεδα συνείδησης. Ξύπνιοι είστε σε μια διαφορετική κατάσταση εγκεφαλικών κυμάτων σε σύγκριση με όταν κοιμάστε. Μπορείτε να αλλάξετε το πρότυπο των εγκεφαλικών κυμάτων σας, προκειμένου να επιτευχθεί ένα επιθυμητό επίπεδο συνείδησης. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα, όταν αισθάνεστε σε τόνωση, μπορείτε να συγχρονίσετε τα εγκεφαλικά κύματά σας στη συχνότητα που αντιστοιχεί στον ύπνο χρησιμοποιώντας τον ήχο.

Αυτή η τεχνική συγχρονισμού των συχνοτήτων των εγκεφαλικών κυμάτων με εξωτερικά ερεθίσματα ήχου είναι γνωστό ως Brainwave Entrainment. Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται για λίγο, τα εγκεφαλικά κύματα συντονίζονται με τη συχνότητα των εξωτερικών ήχων και έτσι επιτυγχάνεται το συγκεκριμένο επίπεδο της εν λόγω συχνότητας ήχου (άλφα, θήτα ή δέλτα).

Όσοι όμως διαλογίζονται δεν χρειάζονται εξωτερικά ερεθίσματα. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού φτάνετε σε μια ήρεμη και χαλαρή κατάσταση, αυτή είναι η άλφα κατάσταση της συνείδησης. Καθώς ο διαλογισμός βαθαίνει βρίσκετε τον εαυτό σας να είναι πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος και το επίπεδο των εγκεφαλικών κυμάτων φτάνει στα θήτα (και τελικά στη δέλτα) κατάσταση.

Τρόποι για Brainwave Entrainment

Binaural Beats

Πώς μπορεί ένας ήχος με συχνότητα μικρότερη από 20 Hz εύρος να ακουστεί από το Brain-Waves-3ανθρώπινο αυτί; Η απάντηση βρίσκεται σε έναν εξειδικευμένο ήχο γνωστό ως Binaural beats. Αυτό που συμβαίνει είναι απλό – ακούγονται δύο διαφορετικές συχνότητες σε κάθε αυτί, ο εγκέφαλος εντοπίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο συχνοτήτων και μελωδιών στην τρίτη, δηλαδή την «binaural beat».

Έτσι, αν παίζετε 400Hz στο δεξί αυτί, και 410Hz στο αριστερό αυτί σας (χρησιμοποιώντας στερεοφωνικά ακουστικά) ο εγκέφαλός σας παράγει και έναν τρίτο binaural beat που πάλλεται στα 10 Hz, που είναι η διαφορά μεταξύ των δύο τόνων. Τα 10 Hz είναι επίσης ίσα με την συχνότητα κυμάτων άλφα, που επιφέρει ελαφρά χαλάρωση, διαλογισμό, και δημιουργικής σκέψης.
Η Binaural Beats θα σας δώσει μερικά εξαιρετικά αποτελέσματα τα οποίο θα σας βοηθήσουν με πολλούς τρόπους. Binaural Beats (Χρησιμοποιήστε τα ακουστικά ενώ ακούτε)

Brain-Waves-4

Ισοχρονικοί τόνοιBrain-Waves-5

 

 

Οι ισοχρονικοί τόνοι είναι ακόμα πιο έντονοι από ό, τι οι binaural beats και θεωρούνται πιο αποτελεσματικοί. Ένας ισοχρονικός τόνος είναι ένα ενιαίο ύφος που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Κάθε μία από τις αποχρώσεις είναι διαφορετικές και είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσει μια μόνιμη εντύπωση σχετικά με τον εγκέφαλο.

Βασικά οι εγκέφαλοί μας έχουν να κάνουν πολύ λιγότερη εργασία για να πάρετε τα ίδια αποτελέσματα με binaural beats – τα οποία μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε πιο χαλαροί, να βρεθούμε σε μια πιο ισχυρή και ειρηνική κατάσταση διαλογισμού και καλύτερα νοερά ταξίδια. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε τα ακουστικά. Πολλοί άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται καλά στα binaural beats συχνά ανταποκρίνονται πολύ καλά στους ισοχρονικούς τόνους.

Ωστόσο, για μια μόνιμη αλλαγή στην πνευματική εστίαση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις παραδοσιακές μεθόδους διαλογισμού ως κύρια εργαλεία για να αποκτήσετε πρόσβαση σε υψηλότερες διαστάσεις. Όπως γνωρίζετε, ο διαλογισμός μπορεί επίσης να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές στον εγκέφαλο με ισχυρό και θετικό τρόπο επηρεάζοντας και ακόμη και τους ανθρώπους γύρω σας!

1 thought on “Διερεύνηση της συνείδησης κατανοώντας τα εγκεφαλικά κύματα

Απάντηση